Téli intelmek és tanácsok kisállataink védelmében 3.

Téli intelmek és tanácsok kisállataink védelmében

Egyre többet lehet a közösségi médiában látni és hallani, amint kutyások és nem kutyások azon vitatkoznak, hogy szükséges-e az utak sózása ilyenkor télen. Mindenki egyetért abban, hogy szükség van valamilyen síkosságmentesítésre az utakon, legfőképp a járdákon, hiszen a téli balesetek elég gyakoriak a gyalogosok körében is.

Be vagyunk sózva!

Mit kell tudni a sózásról, és milyen alternatívái vannak? Azonban figyelembe kell venni néhány fontos dolgot.

1960 előtt nem használtak konyhasót az emberek a hó, illetve a jég oldására és az útsíkosság megszüntetésére. Helyette szénport, faforgácsot, homokot, szalmát szórtak az utakra. Az utak sózása az 1960-es évektől lett „divatos” és épült be a köztudatba.

2010-ben a kormány szigorította a járdák konyhasóval való szórását – a kormányrendelet nem mondja ki a sóhasználat teljes tilalmát, hiszen előfordulhat, hogy ónos eső után a járdákra fagyott jeget olvasztani kell, erre pedig a só alkalmas. A szigorításban arra hivatkoznak, hogy a sónak komoly környezetkárosító hatása van, de az úttesteket továbbra is engedélyezett sóval csúszásmentesíteni.

(Forrás: www.origo.hu/itthon/20100107-sozas-tilos-lesz-a-koztereken-szeptemberto…)

A só nem csak a szétszórás helyszínén rombol: abba nem gondolunk bele, hogy a lefolyó víz a felszíni vizekbe is magával viszi a sós lét, és szennyezi a talajt. A talajból pedig az élővízbe bejutó hirtelen szennyezés az abban található élőlények számára akár végzetes is lehet. Tavasszal a tavi halak hirtelen megnövekedett pusztulási arányának is a megnövekedett sókoncentráció az oka.

A só önmagában is hihetetlen rombolásra képes. Akinek van autója, tudja, hogy az autók gumiját is károsítja; a járművekre fröccsenő és az alváz üregeibe bejutó sóoldat pedig az autók acélszerkezetét is korrodálja, az alvázzal együtt, akár a tél elmúltával is.

Hovatovább a só idővel „megeszi” az aszfaltot és a betont is. Egy rendesen kivitelezett vasbeton szerkezet akár örökéletű is lehet, azonban a sózás miatt például a hidakat és a felüljárókat kb. tízévente fel kell újítani, a kátyúsodó úttestekről nem is beszélve.

Amikor kiszállunk az autónkból, elmegyünk a boltba, a gyerekért az iskolába, vagy sétálni megyünk a kutyánkkal, a cipőnket és a ruházatunkat is károsítja a felfröccsenő sólé.

Említsük meg azt is, hogy a sózott felület -7°C fok alatt újra megfagy, és ugyanúgy csúszni fog. Sőt, ha erre ráesik a hó, nem fog elolvadni, ellenben a hó alatt ott lesz az alattomos jégpáncél, ami balesetveszélyes.

A sózás következményeként a kutyáknál egyre gyakoribbak, lassan mindennaposak a lábsérülések. A só és a durvább kémiai szóróanyagok szilánkos kis részei belefúródhatnak a kutya talppárnáiba számtalan apró sérülést okozva ezzel, ami begyulladhat, de az időben felfedezett sérülés is égető érzésként jelentkezik az állatnál.

Összefoglalva: Ne sózzunk! Legfeljebb otthon a levest és a krumplit.

Mit tehetünk kutyánk érdekében?

*Megelőzésként érdemes a kutya lábát még indulás előtt bekenni erre a célra készült mancsápolóval.

*A séta során kerüljük a durván szennyezett részeket, ha tehetjük, menjünk a füvön.

*Legyen nálunk mikroszálas vagy pamut anyag, amellyel könnyen és gyorsan ki tudjuk a mancsából és az ujjközeiből takarítani séta közben is a felgyülemlett, irritációt okozó anyagot.

*Amikor hazaérünk, mossuk meg alaposan a kutya lábát langyos vízben, és töröljük szárazra.
*Használjunk környezetbarát (mancsbarát) szóróanyagot.

A sózás alternatívái:

 • hólapát és seprű (régi nagy klasszikusok, emellett remek testedzés is a használatuk)
 • fahamu
 • salak
 • fűrészpor
 • homok
 • A Kalcium-klorid (CaCl2)

A Kalcium -klorid legfontosabb előnyei:

 • -25 °C-on sem fagy meg az oldata
 • a jéggel, illetve hóval érintkezéskor hőt termel, és azonnal olvasztani kezd
 • 2–25 gramm/m2 a felhasználási szükséglet
 • több napon át tartó hatás
 • alkalmazása során nem marad szilárd anyagmaradék
 • környezetkímélő anyag: nem fertőzi az altalajt, a növényzet hasznosítja.
 • Murexin Eis Ex (környezetbarát jégoldó előnyei:)
  • Nem okoz semmilyen károsodást a kutyák, macskák mancsán, bőrén és nyálkahártyáján!
  • Kültéri járdák, úttestek, parkolók, udvarok hó- és jégmentesítésére -11°C jéghőmérsékletig.
  • A beszórt felület közelében lévő növényzetre nem ártalmas.
 • Zeolit (macskaalom)

Forrás: http://feleloskisallattartas.hu/teli-intelmek-es-tanacsok-kisallataink-vedelmeben-3/