Téli intelmek és tanácsok kisállataink védelmében 4.

Hogyan téliesítsük a kutyaházat?

Minden felelős gazdi igyekszik kisállatát minél nagyobb biztonságban tudni, és lehetőségeihez mérten megadni neki mindazt a gondoskodást, amire szüksége van.

A téli hideg időjárás miatt aktuális a kinti állatok ellátásáról beszélni. Sokan nem is gondolják, hogy annak ellenére, hogy szőrös kis kedvencünk bundával rendelkezik, bizony komolyan fázhat.

Itt nemcsak a rövidszőrűekre kell gondolni, hanem az idősekre, betegekre, a nagyon fiatalokra is, és mindazokra, akik nem rendelkeznek az északi társaikhoz hasonló bundaszerkezettel, így nem is bírják olyan jól a téli viszontagságokat.

Egy kinti, kerti kutyának (macskának), szüksége van egy biztos, meleg, száraz menedékre, ahova el tud bújni a zord időjárás elől.

A kutyaház

 • A kutyaházat érdemes úgy megépíteni, vagy olyat venni, amiben a kutya kényelmesen meg tud fordulni és le tud feküdni, de nem érdemes kétszer akkora házat tervezni, mint a kutya kifejlett mérete.
 • Jó megoldás, ha sátortetős, felnyílhatóé ház mellett döntünk, mert könnyebb tisztán tartani, és a téli bélelést is könnyebb megoldani.
 • A ház ne álljon közvetlenül a talajon. Azért jó, ha lábakra van építve, vagy raklapra van helyezve, mert így a víz nem reked bent, a talaj hőjét nem vezeti fel, és korrózióvédelem szempontjából is ez az optimális megoldás.
 • Amennyiben a teraszos megoldás mellett döntünk, a hó és az eső nem tud beesni a házba, nyáron pedig árnyékot adhat kedvencünknek.

Hőszigetelés és bélés

 • A háznak lehet dupla fala is, ami azt jelenti, hogy az alapterületen felül van egy légrés. Ezt hagyhatjuk üresen, de ki is lehet bélelni hungarocell vagy üveggyapot szigeteléssel. Arra viszont nagyon figyelni kell, hogy egy pici darab se lógjon ki belőle, nehogy felkeltse kutyánk érdeklődését, és elkezdje bontani, megenni.
 • Az ajtóra rakhatunk PVC-függönyt, amelyet minden nagyobb állatfelszerelés áruházban be lehet szerezni.
 • Amennyiben a vásárlás mellett döntünk, a szabványméretű házakhoz a nagy gyártók készítenek előre elkészített belső bélést. Ennek hátránya, hogy nehezen lehet tisztítani, magába szívja a vizet, és nem épp pénztárcabarát.
 • Pokróc, régi ágynemű vagy egyéb bármilyen szövet nem a legideálisabb választás, ugyanis a szövet magába szívja a vizet és a hideg, nedves időben nem tud kiszáradni.
 • A nedvesség következtében hideg időben a kutya megfázhat, felfázhat. Folyamatos terhelést jelent az immunrendszerének, így a védekezőképessége meggyengül.
 • Jobban ki lesz téve a bőrbetegségek kockázatának.
 • A legkiválóbb és legolcsóbb választás a kutya házának bélelésére a szalma. Remek hőszigetelő, a kutya bele tudja magát vackolni, és ha szét is hordja a kertben a bundájával, az nem okoz környezeti kárt. Az esetleg befülledt szalmát csere alkalmával fel tudjuk használni fűtésre.

Lovas fórumokon, lovardákban, agrároldalakon könnyen találhatunk eladó szalmát kisebb-nagyobb bálákban.

Akár vásárlunk, akár barkácsolunk, a legfontosabb hogy tartós, jól szigetelő házat készítsünk kedvencünknek, amely a legcudarabb körülmények között is megvédi őt az időjárás viszontagságaitól.

Elhelyezkedés

 • A kutyaház helyét úgy válasszuk, ki, hogy a bejárata széltől védett oldalon legyen.
 • Amennyiben tudjuk, hogy a kertünk mely részében szokott megrekedni a víz, vagy tavasszal mely terület vezeti el nehezebben az olvadásnak indult csapadékot, ne telepítsük oda kedvencünk lakóhelyét.

Forrás:
http://feleloskisallattartas.hu/teli-intelmek-es-tanacsok-kisallataink-vedelmeben-4/