Alapismeretek a szívférgességről

A szívférgesség egyre inkább terjedőben van hazánkban. Okozója a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg. A D. immitis fejlődési ciklusa hosszú, 6-9 hónapig is eltarthat.

A betegség nevével ellentétben a szívférgek elsősorban a tüdőartériákat károsítják. Szívelégtelenség csak a fertőzés súlyos stádiumaiban jelentkezik, és az adult férgek is csak ekkor jelennek meg a jobb szívfélben. A kutyák szívférgességének kórlefolyását tekintve leggyakrabban krónikus betegséggel találkozunk. A páciens ugyanis hónapokig, akár évekig tünetmentes lehet, illetve a D. immitis először enyhe, majd fokozatosan súlyosbodó tüneteket okozhat a betegeknél. Klinikai elváltozásokra akkor kell számítani, mikor a juvenilis férgek a tüdőartériákba kerülnek (a fertőződést követő 4.-5. hónapban). Ekkor légzőszervi- és következményes szívbántalmakként jelentkeznek az első tünetek. 

A spontán módon, vagy a gyógykezelés hatására elhullott férgek thromboemboliát, és súlyos gyulladásos reakciót eredményezhetnek, ezáltal romlik a fertőzött kutya túlélési esélye. 

A fertőzöttség hosszú ideig lehet tünetmentes, a szívférgesség patomechanizmusából adódóan. Általában fokozatosan súlyosbodnak a tünetek, először csak megterhelésre jelentkező köhögés, majd fokozódó dyspnoe, gyengeség, mozgás intolerancia, néha ájulás fordulhat elő.

A Dirofilaria-fertőzöttség megállapítására használt módszerek közé tartoznak a mikrofiláriák kimutatását célzó vérvizsgálatok, amelyek nélkülözhetetlenek a szívférgesség parazitológiai diagnózisához. 

A legegyszerűbb az ún. „vastagcsepp” vizsgálat. Egy csepp vért helyezünk a tárgylemez felületére, majd natívan fénymikroszkóp alatt keressük a mozgó mikrofiláriákat. A vérkenetvizsgálatok nagy hátránya, hogy csak annak a néhány csepp vérnek a mikrofilária tartalmát tudjuk vizsgálni, amelyek a tárgylemezre kerülnek. Így enyhébb fertőzöttség esetén, nagy az esély, hogy nem kerülnek a mikrofiláriák a vizsgálandó mintába. 

Emiatt a koncentráló tesztek megfelelőbbek, amelyek közül a módosított Knott-tesztet veszik igénybe a legszélesebb körben. Viszonylag gyorsan és egyszerűen kivitelezhető eljárás, amellyel a mikrofiláriák jelenlétének kimutatása mellett a fajmeghatározás is lehetséges.

Az antigéntesztek széles körben elterjedt diagnosztikai módszerek, amelyekkel a kifejlett nőstény férgeknek a perifériás vérben keringő antigénjeit mutatjuk ki. Ezek a fertőződést követő kb. 6. hónaptól jelennek meg a vérben, a nőstény férgek ivarérettségét követően.

A fertőzöttség szerológiai vizsgálatakor mindig figyelembe kell venni, hogy egyaránt lehetséges tévesen (fals módon) pozitív vagy negatív reakció, aminek szintén több oka lehet. Fals pozitív reakciót kaphatunk a Magyarországon is előforduló francia szívféreg (Angiostrongylus vasorum), a bőrféreg (Dirofilaria repens) és a Spirocerca lupi okozta fertőzöttség esetén. 

Az Antigén-vizsgálatok kiemelkedő jelentőséggel bírnak az okkult fertőzöttség során (lásd fentebb), amikor nem mutatható ki mikrofilária a vérben (amicrofilaraemia), ezért ilyenkor az antigén kimutatásával állapítható meg a szívférgesség. 

A diagnosztikai képalkotó eljárások segíthetik a diagnózis felállítását, illetve információt nyújthatnak a szívférgesség súlyosságáról is. 

Mivel a szívférgesség elsődleges elváltozásai a tüdőben nyilvánulnak meg, ezért elengedhetetlen a röntgenvizsgálat. Ezáltal a súlyosabb esetekben láthatóvá tehetők a kitágult tüdőerek, a tüdőparenchymában lévő elváltozások, a jobb szívfél megnagyobbodása, valamint a mellűri folyadékgyülem jelenléte. E módszer legnagyobb jelenősége, hogy ennek révén ítélhető meg a legobjektívebben a tüdőbeli elváltozások és ezáltal a szívférgesség súlyossága. 

A szívférgesség gyógykezelésének célja, hogy javítsunk a páciens klinikai állapotán, miközben a D. immitis valamennyi fejlődési alakjától mentesítjük, a lehető legkevesebb mellékhatással. A kezeléshez vezető elsődleges feladat, hogy felmérjük a fertőzött kutya klinikai státuszát, és meghatározzuk a szívférgesség súlyosságának stádiumát a fent leírtak szerint. A tünetmentes és az enyhe tüneteket mutató kutyák gyógykezelése többnyire kedvező kimenetelű (1. és 2. klinikai kategória). Ezzel szemben a közepes vagy súlyos tünetekkel járó szívférgesség során a terápia komoly kihívást jelent (3. és 4. klinikai kategória).

Napjainkig nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, ami önmagában képes biztosan elpusztítani a lárvákat és a kifejlett férgeket is.

Az AHS (Amerikai Szívférgesség Társaság) által kizárólagosan ajánlott komplex gyógykezelés a következőkből áll: (1.) makrociklikus lakton a mikrofiláriák elpusztítására; (2.) doxiciklin a szimbionta Wolbachiák ellen; (3.) melarzomin a felnőtt férgek elölésére. 

A betegséget egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani, és a prevenciónak kiemelt jelentősége van a szívférgesség terjedésének megakadályozása szempontjából. A preventív készítmények alkalmazása egész évben szükségszerű. A D. immitis és a D. repens okozta fertőződés prevenciójára újabban kétirányú kezelést javasolnak („double defence”), mégpedig a szúnyogok és a dirofiláriák mikrofiláriáival szembeni védekezést. 

Az ízeltlábú élősködőkkel, így a szúnyogokkal szembeni megelőzésre többnyire kétféle módszer szolgál: egyik a repellens hatású szerek (pl. permetrin) alkalmazása, a másik pedig a larvicid hatással rendelkező készítmény (pl. imidaklopramid) igénybevétele. A szúnyogok távoltartásával csökkenthető a dirofilariákkal való fertőződés esélye, de teljes védelmet nem biztosít. Ilyen készítmények pl.:

  • Vectra 3D
  • Advantix

A mikrofiláriákkal szembeni kemoprofilaxis legfontosabb szerei a makrociklikus laktonok. Ezek használatát a lehető leghamarabb el kell kezdeni (8 hetes kortól), és ezt havonta ismételni kell. A makrociklikus laktonok preventív használata előtt fontos, hogy a Knott-teszttel bizonyosodjunk meg arról, miszerint nem áll fenn microfilaraemia, az adverz reakció elkerülése végett. Valamelyik Antigén-teszttel pedig meg kell győződnünk a D. immitis fertőzöttség hiányáról is. Használható készítmények:

  • NexGard Spectra (komplex készítmény)
  • Simparica Trio (komplex készítmény)
  • Credelio Plus (komplex készítmény)
  • Milbemax, Milprazon, Milpro (csak féregellenesek, kullancs és bolha ellen nem hatásosak)
  • Stronghold, Advocate (kullancs ellen nem hatásosak)

Mit csinálunk még?

Szolgáltatásaink

A modern szemléletű állatgyógyászat egyre több új eszközt vet be a gyógyítás és a rehabilitáció területén, amelyek magas szinten képesek jobbá tenni kedvenceink életét. A Murmuczok Állatgyógyászati Centrum szolgáltatásait ehhez igazodva állítottuk össze.

Kisállat ortopédiai szakrendelés

Dr. Papp Zalán kisállatgyógyász szakállatorvos, ortopédus rendelése, ahol a szakvizsgálattól a műtétig kíséri végig négylábú pácienseit.

Kardiológiai szakrendelés

Kutyák és macskák veleszületett és szerzett szívbetegségeinek teljes körű kivizsgálása és gyógyszeres terápiája, valamint hasi ultrahang vizsgálat.

Bőrgyógyászati szakrendelés

Dr. Sike Nikolett, klinikus állatorvos rendelése, ahol a bőrbetegségek alapos diagnosztizálása után a kezelési módok kiválasztása is megtörténik.

Szobatiszta pamacsok

Exkluzív szocializációs tanfolyam a legkisebb kölyökkutyáknak, még a kutyasuli előtt, Gyulainé Szak Enikő kutyaviselkedés-terapeuta szakmai vezetésével.

Polarisol lámpa – fényterápia

A polarizált fény bőrbetegségek, ízületi megbetegedések, akár a légúti megbetegedések kezelésében is kiegészítő vagy önálló terápiás módszer lehet.

Bemer

Különböző kóros állapotok kezelése a BEMER 3000 Vet készülék által kibocsátott mágneses hullámok segítségével, bérletes rendszerben is.

Gazdibarát ajánlatok

A felelős és kulturált állattartás támogatására a lehető legkedvezőbb árakon a tervezhető beavatkozások, állatorvosi-, illetve gyógyszerköltségek.

Ivartalanítási kampány

A CEVA gyógyszergyártó cég támogatásával kedvezményes áron elérhető kutya, macska és kisállat ivartalanítás a megjelölt időszakokban.