Nyúl kisokos

MURMUCZOK Nyúl oltási protokoll

Kölyök állatok alapimmunizálása

 • 6-8 hetes korban kombinált oltás – (myxomatosis, RHD-1 – nyulak vérzéses betegsége ellen) 
 • 4 hét múlva oltás ismétlés 
 • 2-3 hét múlva RHD-2 elleni védőoltás ( melyet fél év múlva ismételni kell)

Felnőtt állatok oltása

 • Tavasszal a szúnyogok megjelenése előtt javasolt a myxomatosis, RHD-1 – nyulak vérzéses betegsége elleni oltás.

Két hetes időközzel adható az RHD-2 elleni védőoltás, melyet fél év múlva ismételni kell.

 • Nyúl oltás (félévente): 7 800,- Ft – 9 800,-Ft

Kint tartott nyulaknak minden alkalommal külső élősködők elleni, féreghajtó spot on javasolt. Kollégánk segít a megfelelő készítmény kiválasztásában. Hívjon minket a +36 1 294 2518-as számon!

 Minden alkalommal + féreghajtás

Az oltási sor következtében kialakuló védettség fél évig tart, ezért ajánlott félévente az ismétlő oltás beadása.

Általános tudnivalók:

 • A nyulak átlagosan 6–13 évig élő, lagomorf állatok, ami azt jelenti, hogy fogaik egész életükben folyamatosan nőnek. Ez a növekedés 1 hét alatt akár 1 mm is lehet. A megfelelő fogkoptatást rengeteg széna etetésével tudjuk megfelelően biztosítani, mivel ezek hosszas rágása közben az ellenoldali fogak fokozatosan lekoptatják egymást.
 • Két különböző típusú bélsarat ürítenek, melyekből az úgynevezett lágybélsár rengeteg vitamint és értékes tápanyagot tartalmaz, ezért azt az állatok visszaeszik. Emésztésük központja az óriási méretű vakbelük, a benne élő bélflóra fenntartásához rengeteg rostra van szükség.
 • A nyulak növényevő állatok, táplálékaik közül legfontosabb a réti széna, ami az elfogyasztott napi takarmány 80 százaléka kell, hogy legyen. A széna mindig legyen por- és penészmentes, lehetőleg vastag szálú.
 • Tévhit, hogy a száraz kenyér koptatja a nyulak fogait. Szájukba véve a nyáltól azonnal felpuhul, továbbá beltartalmi értékei sem felelnek meg ezen állatok szükségleteinek.
 • Az olajos és gabonamagok (kukorica, zab, napraforgó stb.) szintén nem megfelelő táplálékok nyulak számára, magas szénhidráttartalmuk miatt, ezért kerüljük azon tápok és nassolni valók etetését, melyek ilyeneket tartalmaznak.
 • Ne etessünk velük konyhai hulladékot! Amit kaphatnak (de ezekből is csak keveset!): répa zöldje, petrezselyem zöldje, reteklevél stb. Amiből még kevesebbet: répa, tök, cékla. Amit semmiképpen: fejes saláta, krumpli, gyümölcsök, karalábé, káposzta, sóska.
 • Emberi étel (keksz, csoki, párizsi stb.) adása nyulunknak kifejezetten tilos! Emésztésüket könnyen felboríthatja, amit utána nehéz rendbe hozni.
 • A kalciumos fogkoptató tömbök adásával hajlamosítjuk kedvencünket (elsősorban a nyulakat és tengerimalacokat) a húgykövek kialakulására, mivel náluk az elfogyasztott kalcium 100 százaléka felszívódik a bélből, és a felesleget a vese választja ki.
 • A jó táp ismérve, hogy egyforma rudakból áll és minimum 20% rostot tartalmaz. Kerülendőek a magvakat tartalmazó tápok, valamint a nem egyforma darabkákból állók, mert ezekből kedvencünk kiválogatja majd a számára ízletesebb falatokat, így nem érvényesülhet a táp összes beltartalmi értéke.
 • A gyomorbeli szőrlabdák kialakulásának megelőzése érdekében szőroldó paszta adagolása javasolható. Ugyanezért bundájuk rendszeres kefélése szintén nagyon fontos, főleg a vedlés alkalmával.
 • Ivarérettségüket 22–52 hetes koruk körül érik el. Ivartalanítani a bak nyulakat 4-6 hónapos koruktól, a nőstényeket 6-8 hónapos koruktól lehet.
 • Vemhességük körülbelül 30–33 nap, és átlagosan 4–12 kölyköt fialnak. Az anya az ellés előtti napokban fészket épít a berakott ládába. A kicsik csupaszon, csukott szemmel jönnek a világra.
 • Nőstény nyuszikat érdemes ivartalaníttatni több ok miatt is. Részint, mert a folyamatos ivarzás a későbbiekben a méh gyulladásához, vérzéséhez és daganatos elváltozásainak kialakulásához vezethet, másrészt pedig, mert meggátolja az álvemhesség kialakulását és sok esetben az agresszív viselkedést is megszünteti.
 • A nyulakat megfogni vagy a hónuk alá nyúlva, vagy a martájék bőrét megmarkolva szabad, figyelve arra, hogy mindig támasszuk alá a hátsó lábakat is.
 • A forgács használható alomanyagként, kivéve a fenyőforgács, mert gyantája emésztési és bőrgyógyászati problémákat okozhat. Még jobb, ha egy „nyuszi WC”-be fa- vagy szalmapelletet teszünk.
 • Mindig biztosítsunk számukra friss, tiszta, szobahőmérsékletű ivóvizet, amihez bármikor könnyen hozzáférhetnek.
 • A nyulakat ne hagyjuk felügyelet nélkül a lakásban, mert például egy elrágott elektromos vezeték halálos áramütést okozhat.
 • A nyulak hőgutára érzékeny állatok, ezért nagy melegben gondoskodjunk számukra megfelelő hűtésről (légkondicionáló, jégakku törölközőbe csavarva stb) és csak akkor szállítsuk őket, ha nagyon szükséges, lehetőleg légkondicionált járművel.
 • Rendszeresen ellenőriztessük a karmaik, füleik és fogaik állapotát.
 • Amennyiben kedvencünk nem eszik, pláne ha nem is ürít bélsarat, az sürgős állatorvosi ellátást igényel! Okozhatja fogászati probléma éppúgy, mint hasfájást okozó betegségek vagy a mozgást fájdalmassá tevő kórképek. Míg orvoshoz jutunk, érdemes kedvencünket fecskendőből, pépesített táppal etetni, megpróbálva ezzel megóvni őt az emésztése teljes felborulásától.
 • Érdemes ezeket az állatokat hetente konyhai mérlegen megmérni, és folyamatos súlycsökkenés esetén állatorvoshoz fordulni, mert ennek hátterében általában valamilyen betegség áll, akkor is, ha látszólag még jó étvággyal eszik kedvencünk.
 • A nyulaknak nagy a mozgásigénye, ezért csak ketrecben tartani nem lehet őket. Minél többször engedjük ki kedvencünket. A kevés mozgás emésztési problémákhoz, a ketrecben tartás agresszivitáshoz, egészségügyi problémákhoz vezethet.

MURMUCZOK Nyúl oltási protokoll:

Kölyök állatok alapimmunizálása:

 • 6-8 hetes korban kombinált oltás – (myxomatosis, RHD-1 – nyulak vérzéses betegsége ellen) Pestoryn Mormyx vakc.
 • 4 hét múlva oltás ismétlés – Pestoryn mormyx vakc.
 • 2-3 hét múlva RHD-2 elleni védőoltás – Eravac RHD-2

Felnőtt állatok oltása:

 • Tavasszal a szúnyogok megjelenése előtt javasolt a myxomatosis, RHD-1 – nyulak vérzéses betegsége elleni oltás.

2019. március 18-tól április 30-ig rendelési időben kedvezményes 5800 Ft-os áron érhető el. Két hetes időközzel adható az RHD-2 elleni védőoltás, melyet fél év múlva ismételni kell. (2019. március 23. vagy április 05. után ősszel szeptember 21. vagy október 04.) Kint tartott nyulaknak minden alkalommal külső élősködők elleni, féreghajtó spot on javasolt. (DRH-ivermectin)

Bármilyen kérdés vagy probléma merül fel, szívesen állunk rendelkezésére!

Mit csinálunk még?

Szolgáltatásaink

A modern szemléletű állatgyógyászat egyre több új eszközt vet be a gyógyítás és a rehabilitáció területén, amelyek magas szinten képesek jobbá tenni kedvenceink életét. A Murmuczok Állatgyógyászati Centrum szolgáltatásait ehhez igazodva állítottuk össze.

Kisállat ortopédiai szakrendelés

Dr. Papp Zalán kisállatgyógyász szakállatorvos, ortopédus rendelése, ahol a szakvizsgálattól a műtétig kíséri végig négylábú pácienseit.

Kardiológiai szakrendelés

Kutyák és macskák veleszületett és szerzett szívbetegségeinek teljes körű kivizsgálása és gyógyszeres terápiája, valamint hasi ultrahang vizsgálat.

Bőrgyógyászati szakrendelés

Dr. Sike Nikolett, klinikus állatorvos rendelése, ahol a bőrbetegségek alapos diagnosztizálása után a kezelési módok kiválasztása is megtörténik.

Szobatiszta pamacsok

Exkluzív szocializációs tanfolyam a legkisebb kölyökkutyáknak, még a kutyasuli előtt, Gyulainé Szak Enikő kutyaviselkedés-terapeuta szakmai vezetésével.

Polarisol lámpa – fényterápia

A polarizált fény bőrbetegségek, ízületi megbetegedések, akár a légúti megbetegedések kezelésében is kiegészítő vagy önálló terápiás módszer lehet.

Bemer

Különböző kóros állapotok kezelése a BEMER 3000 Vet készülék által kibocsátott mágneses hullámok segítségével, bérletes rendszerben is.

Gazdibarát ajánlatok

A felelős és kulturált állattartás támogatására a lehető legkedvezőbb árakon a tervezhető beavatkozások, állatorvosi-, illetve gyógyszerköltségek.

Ivartalanítási kampány

A CEVA gyógyszergyártó cég támogatásával kedvezményes áron elérhető kutya, macska és kisállat ivartalanítás a megjelölt időszakokban.