Pracli MozgáStúdió

JELENLEG EZEN SZOLGÁLTATÁSUNK NEM ELÉRHETŐ! MEGÉRTÉSÉT KÖSZÖNJÜK!

SEGÍTHETEK? – FIZIÓSTÚDIÓ a Praclistúdióban

„A fizioterápia nemcsak a munkám, mindig, és akkor is velem van, amikor fizikailag épp nem kezelek, nem dolgozom.”

Kisállat-gyógytornászként speciális masszázstechnikákkal, termoterápiával, aktív és passzív tornával, direkt és indirekt elektro-, illetve fototerápiával segítem a kutyákat az aktív, fájdalommentes élet felé.

Lippai Kitti vagyok, kisállat-gyógytornász. Három és fél éve kapcsolódom be a társállatok gyógyításába, gyógyulásába, mint fizioterapeuta, főként neurológiai és ortopédiai elváltozások esetében.

A fizioterápia nemcsak a munkám, mindig, és akkor is velem van, amikor fizikailag épp nem kezelek, nem dolgozom: figyelem mozgás közben a kutyákat, macskákat, ha találkozom velük az utcán vagy egy-egy foglalkozáson a kutyaiskolában, tréningeken.

Folyamatosan tanulok, képzésekre járok, szakirodalmat olvasok, fordítok, igyekszem minél többet látni, tapasztalni, külföldön és itthon egyaránt.

A gyógytorna, és egy-egy terápia sikeressége több tényezőn múlik: nemcsak a megfelelő szaktudás és a motiváció szükségesek, értenünk kell a kutyák nyelvén is, illetve minél több eszközzel, eljárással tudni segíteni őket a gyógyulásban.

A kutyák viselkedésének, kommunikációjának megértésében segít, hogy oktatóként dolgozhattam egy Tükör módszert alkalmazó kutyaiskolában. Eszközeimet folyamatosan bővítem, fejlesztem, mert mindig a komplex terápia a legeredményesebb.

Gyógytornával jobb eredményeket, végállapotot, rövidebb idő alatt tudunk elérni műtéteket követően. Sport- és munkakutyák teljesítményét tudjuk javítani úgy, hogy a sérülések kockázata sokkal alacsonyabb a szakszerű keresztedzéseknek köszönhetően. Fájdalmas ízületekkel élő társállatok életminőségét tudjuk javítani. Bénulás esetén segítjük a mihamarabbi mobilizációt, a szép járás, a harmonikus mozgás kialakulását.

Ha a gazdi is így akarja.

Mert egy gyógytornásznak és a négylábú társaknak mindig ez a célja!!!

Mikor ajánlott a fizioterápia?

Neurológiai elváltozások esetében, mint például:

 • Porckorong elődomborodás
 • Porckorongsérv
 • Csigolya-rendellenességek
 • Gerincferdülés
 • Caudaequina szindróma

Ízületi megbetegedéseksorán, például:

 • Diszpláziák
 • Perthes kór
 • Patellaficam
 • Kereszteződőszalag-szakadás
 • Arthrosis

Izom-, ínbetegségek:

 • Húzódás
 • Ficam
 • Kontraktúrák
 • Íngyulladás (plBiceps ín gyulladása)

Számos állatorvos is felismerte már a fizioterápia jelentőségét a kisállat-gyógyászatban. Ilyen szakemberek az ortopéd specialisták, példáulDr. Diószegi Zoltán, Dr. Ipolyi Tamás, Dr. Kendik Zsolt, Dr. Papp Zalán, akinek köszönhetően egyre több társállat kezelésében tudok részt venni. Csodálatos érzés nap, mint nap látni, ahogy a kutyák fejlődnek a rehabilitáció során, csakúgy, mint a gazdákkal való aktív együttműködés, hiszen a céljaink közösek.

A terápia menete

A terápia feltétele minden esetben az állatorvosi diagnózis. Az első találkozás alkalmával az állapotfelmérésre kerül sor, mely alapján a terapeuta felállítja az egyénreszabottterápiás tervet. Az állapotfelmérés ideje átlagosan másfél- két óra. Minden terápiás terv egyéni, az adott kutya életkorához, állapotához, tüneteihez, az elváltozáshoz magához igazodik. A terápiás terv tartalmazza a rövid- és hosszútávra felállított célokat, vagyis azt, hogy milyen állapotot szeretnénk, tudunk elérni. Végső célunk minden esetben az aktív, önálló, fájdalommentes mozgás. Ezen kívül a terápiás terv tartalmazza az alkalmazott eljárásokat, a kezelések javasolt számát (állapottól függően heti 1-3), és a terápia hosszát (6-8 hét) is. Egy-egy kezelés időtartama átlagosan egy óra. A terápia során a fizioterapeuta folyamatosan figyelemmel kíséri a kezelt társállat állapotát, annak fokozatos változását, javulását, és ehhez igazítja a további kezeléseket, és a kiadott házi feladatokat is. A célok eléréséhez a tulajdonos aktív közreműködése is szükséges, hiszen a napi néhány perces- félórás házi feladatok elvégzése nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. Ezeket az otthon végzendő feladatokat minden esetben a terapeuta mutatja meg, tanítja be a gazdinak.

Masszázs

A masszázs egy olyan ősi gyógymód, amely során a fizioterapeuta módszeresen rendezett és adagolt erejű fogásokat alkalmaz a bőr felületén. A masszázs alkalmával az egész testfelületen meghatározott sorrendben és erővel kerülnek sorra a különböző fogások. Olyan esetekben indikált alkalmazása, mint a különböző mozgásszervi megbetegedések, izomtúlfeszülések, izomcsomók jelenléte, letapadások, viselkedészavarok. A masszázs biológiai hatásai a következők: az izom anyagcseréjének, rugalmasságának, tónusának fokozása, helyi keringésfokozás. Neurológiai megbetegedések esetén ingermasszázst végzünk a sérült idegpályák ingerlése és az izomtónus növelése céljából.

Passzív kimozgatás

A fizioterápiás eljárások között a gyógytorna bír a legnagyobb szereppel: más kezeléssel nem helyettesíthető, a különböző mozgásszervi megbetegedések gyógyulásában kiemelkedő fontosságú. A gyógytornát a szakirodalom olyan speciális terápiaként tartja számon, amelynek célja magának a mozgásnak, illetve a vérkeringésnek, az idegműködésnek a helyreállítása, javítása. A gyógytornának két fajtáját különböztetjük meg: az aktív és a passzív tornát. A passzív torna vagy passzív kimozgatás esetében az ízület mozgáspályájának megtartása vagy beszűkült mozgáspálya esetében annak helyreállítása a fő cél. A passzív kimozgatást olyankor alkalmazzuk, amikor egy vagy több ízület inaktív (például sántaság vagy bénulás miatt), vagy az ízület mozgathatósága csökkent (például arthrosis miatt). Hatásai a következők: serkenti az ízületinedv-termelést, fokozza az ízületalkotó lágyrészek vérkeringését, az ízület mozgatásában szerepet játszó izmok rugalmasságát. A passzív kimozgatás során hatással vagyunk tehát az ízületinedv-termelésre, az ízületi tok, inak, szalagok rugalmasságára, és az ízületet mozgató izmokra, erekre, idegekre is.

Manuálterápia

A manuálterápia olyan fizioterápiás eljárás, mely során a mozgatórendszert érintő, reverzibilis elváltozásokat kezeljük. Segítségével az ízületek, illetve az adott ízület mozgatását végző izmok és lágyszöveti képletek kezelhetők. Szerepe a fájdalomcsillapításban is jelentős.

Termoterápia

A fizioterápiás beavatkozások között a termoterápia is nagy hangsúlyt kap. A hőkezelés a fizioterápia legerősebb ingerei közé sorolható. Amennyiben a terápia során használt hő magasabb a szervezet alaphőmérsékleténél, meleghatású kezelésről (például forrótekercs, meggymag párna) beszélünk, ellenkező esetben az alkalmazott eljárás a hideghatású kezelés (például jeges borogatás). A meleg-, és a hideghatásra különbözőek a szervezet biológiai válaszai, ezért más-más, meghatározott tünetekre alkalmazzuk őket. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással mindkettő bír.

Hidroterápia

Hidroterápia alatt a víz módszeres felhasználását értjük a fizioterápiás kezelések alkalmával. A gyógykezelés során a víz fizikai tulajdonságait (hőmérséklete, felhajtóerő, hidrosztatikai nyomás) használjuk adott tünetekre. A víz hőmérsékletét és a vízben végzett eljárásokat a terapeuta a tünetek függvényében alkalmazza a terápia során. A vízalatti kezeléseket alkalmazhatjuk például arthrosisban szenvedő társállatainknál, illetve traumás sérülések, neurológiai megbetegedések során a műtét utáni rehabilitációban. A megfelelő hőmérsékletű vízben végzett masszázs, passzív kimozgatás és tornagyakorlatok hozzájárulnak többek között a fájdalomcsillapításhoz, az izomerő növeléséhez, az idegi vezetőképesség növeléséhez.

Aktív torna

Az aktív torna a passzív torna mellett a gyógytorna egyik fajtája, mely során célunk az izomerő fokozása és az ízületi mozgáspálya fokozatos növelése. Ez utóbbiak nélkülözhetetlenek az önálló, aktív mozgáshoz, ami maga az egészség (fizikai és mentális) alapköve társállataink esetében is! Az aktív torna során használható eszközrendszer magában foglalja a különböző egyensúlyozó eszközöket, a sztep padot, és a különböző méretű, alakú, anyagú gimnasztikai labdákat is. Az egyensúlyozó eszközök nemcsak az izomerő növelését segítik, hanem a koordinációt, a propriocepciót is fejlesztik. Így nemcsak az ortopédiai, traumatológiai, neurológiai betegek kezelése során kiemelkedő a jelentősége a fent említett eszközök megfelelő használatának, hanem sportkutyák (agility, frisbee, mantrailing,vadászat) esetében is. Az aktív torna során a mélyizmokat is tudjuk erősíteni, ami az ízületek nagyobb fokú stabilitását eredményezi. Az ízületek stabilitásának növelése az ortopédiai elváltozások esetében hozzájárul a fájdalomcsökkentéshez is, míg sporttevékenységet folytató négylábúknál megelőzhetőek (megelőző bemelegítés mellett) a különböző sportsérülések is.

Neurológiai megbetegedések

A neurológiai megbetegedések a központi és a környéki idegrendszer kóros elváltozásai. A leggyakrabban előforduló neurológiai megbetegedések társállataink esetében a gerincferdülés, csigolya-rendellenességek, caudaequina szindróma, Wobbler szindróma, spondylosisdeformans, discushernia (porckorongsérv). Abban az esetben, ha műtéti ellátás javasolt, a posztoperáció fázisában a fizioterápiának döntő szerepe van. Fizioterápiás ellátás nélkül nem, vagy csak nagyon lassan jön létre a rehabilitáció, aminek olyan következményei lehetnek, mint az izom kontraktúrája, beszűkült ízületi mozgáspályák stb. Általánosságban elmondható, hogy mind a prevenció (életmódváltás, izomerő növelése, izomerősítés a gerinc mentén a csigolyák stabilitásának növelése érdekében, a propriocepciót javító aktív tornagyakorlatok), mind a posztoperatív fázisban szerepe van a fizioterápiának a neurológiai beteg esetében is. A neurológiai beteg fizioterápiás kezelése során főként tónust fokozó vagy relaxáló masszázst, termoterápiát, hidroterápiát, flexor-reflex és extensor-reflex gyakorlatokat alkalmazunk, fő cél a mobilizáció. Ezenkívül beépülhet a terápiába a passzív kimozgatás, a stretching, az elektroterápia (TENS és mágneses tér kezelés), csakúgy, mint az aktív torna, ha a kutya már önállóan is képes járni.

Nyújtás (STRETCHING)

A nyújtás során a kutya izomzatát és a velük anatómiai, illetve funkcionális kapcsolatban álló inakat kezeljük. Ezzel az eljárással az izomtúlfeszüléseket, izomrövidüléseket, és kontraktúrákat kezeljük azzal a céllal, hogy az izom hossza ne rövidüljön, ne szűküljön az általa mozgatott ízület mozgáspályája.

Terápiás ultrahang kezelés

A terápiás ultrahang mesterségesen, elektromos áram segítségével előállított mechanikai rezgés. Az ultrahang szintén, a természetben is előforduló energia. A gyógyászatban terápiás célból alkalmazott ultrahang fizikai (mechanikai és hőhatás) és biológiai hatást fejt ki a szervezetre. Az ultrahang hullámai rezgésbe hozzák a szöveteket. Fokozza a sejtek anyagcseréjét, gyulladás esetén a kezelt terület savasságát csökkenti. Az ultrahangot terápiás céllal elsősorban mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmazzuk: degeneratív gyulladásos megbetegedések esetén (arthrosis, ínhüvely-gyulladás, ín-, szalagsérülés), illetve a spasztikus izomzat fokozott tónusának csökkentésére neurológiai betegek esetében.

Bemer VET mágneses tér kezelés

A mágnesterápia nem más, mint a mágneses tér gyógyító hatásának alkalmazása. Az indirekt elektroterápia csoportjába tartozik: elektromos áram segítségével egy másik energiaformát, mágneses teret hozunk létre. A mágneses tér szintén a természet energiái közé tartozik, tehát a fizioterápiás kezelések egyike, hiszen a Földnek is van mágneses tere. A mesterségesen létrehozott mágneses tér is hatással van az élő szervezetre. Hatására felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szöveti oxigenizáció. A csontképző sejtek aktivitása fokozódik, az idegszövet vezetőképessége nő. Az idegszövet és a kötőszövet a mágneses tér hatására gyorsabban regenerálódik, emellett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Ízületi betegségek, csonttörések, neurológiai megbetegedések, izom-, ín-, szalagsérülések, ficamok, zúzódások, akut/idült ínhüvely- gyulladás, emésztési zavarok esetén javasolt alkalmazása.

Bemer fényterápia

Bemer vet fényterápia (660 nm-es piros fény): biostimulációs hatást fejt ki az élő szervezetre, vagyis serkenti a test öngyógyító képességét. Hatására a szövetek gyorsabban képesek regenerálódni, új sejtek, szövetek, hajszálerek képződnek. Gyulladáscsökkentő, duzzanatcsökkentő, fájdalomcsillapító hatással bír. Emellett csökkenti az izomfeszülést, segíti a sebgyógyulást.

Tens

Manapság az egyik legelterjedtebb direkt elektroterápiás eljárás a TENS kezelés. Fájdalomcsillapításra (helyi vagy szegmentális) és izomstimulálásra, izmok tornáztatására (direkt vagy indirekt módon) alkalmazzuk. Ez utóbbi célja a degenerálódott vagy sorvadt izom erőteljes, fájdalmatlan összehúzódásának kiváltása az ép, antagonista izomzat ingerlése nélkül. Az ingerlés biológiai célja az izomzat anyagcseréjének biztosítása, az izomsorvadás megakadályozása.

Fitness

Sport- és munkakutyák esetében kiemelkedő fontosságú az edzések előtti helyes bemelegítés, és a tevékenység végeztével az igénybevett izmok nyújtása, hogy elkerülhetőek legyenek a különböző izom-, ín-, szalagsérülések és az ízületeket (plcarpus) érő mikrotraumák. Emellett egyensúlyfejlesztéssel, propriocepció-fejlesztéssel, és az ízületek minél jobb stabilizálása érdekében, izomerő-növeléssel tudjuk hozzásegíteni a kutyákat egyrészt a minél jobb teljesítményhez, másrészt pedig a fájdalommentes aktív élethez. A futópad, a trambulin, a mogyorólabda, a tojáslabda, a fánkalakú-labda, és a különböző egyensúlyozó labdák, korongok, padok, csakúgy, mint a levegővel telt matrac, mind olyan eszköz, amely segítségével a különböző gyakorlatokon keresztül tudjuk fejleszteni az egyensúlyt, a propriocepciót. Emellett erősítjük a globális és mély izmokat anélkül, hogy az ízületeket terhelnénk. A fent említett eszközökön való munkát nemcsak a gazdik, hanem a kutyák is nagyon élvezik, hiszen pozitív megerősítéssel, dicsérettel, jutalomfalattal dolgozunk. Így nemcsak a fizikai aktivitás és annak rövid- és hosszútávú hatása a számottevő, hanem a kutya-gazda kapcsolatra is pozitív hatással van.

Mit csinálunk még?

Szolgáltatásaink

A modern szemléletű állatgyógyászat egyre több új eszközt vet be a gyógyítás és a rehabilitáció területén, amelyek magas szinten képesek jobbá tenni kedvenceink életét. A Murmuczok Állatgyógyászati Centrum szolgáltatásait ehhez igazodva állítottuk össze.

Kisállat ortopédiai szakrendelés

Dr. Papp Zalán kisállatgyógyász szakállatorvos, ortopédus rendelése, ahol a szakvizsgálattól a műtétig kíséri végig négylábú pácienseit.

Kardiológiai szakrendelés

Kutyák és macskák veleszületett és szerzett szívbetegségeinek teljes körű kivizsgálása és gyógyszeres terápiája, valamint hasi ultrahang vizsgálat.

Bőrgyógyászati rendelés

Kisállatokra specializálódott klinikus állatorvos rendeléssel, ahol a bőrbetegségek alapos diagnosztizálása után a kezelési módok kiválasztása is megtörténik.

Szobatiszta pamacsok

Exkluzív szocializációs tanfolyam a legkisebb kölyökkutyáknak, még a kutyasuli előtt, Szak Enikő kutyaviselkedés-terapeuta szakmai vezetésével.

Polarisol lámpa – fényterápia

A polarizált fény bőrbetegségek, ízületi megbetegedések, akár a légúti megbetegedések kezelésében is kiegészítő vagy önálló terápiás módszer lehet.

Bemer

Különböző kóros állapotok kezelése a BEMER 3000 Vet készülék által kibocsátott mágneses hullámok segítségével, bérletes rendszerben is.

Gazdibarát ajánlatok

A felelős és kulturált állattartás támogatására a lehető legkedvezőbb árakon a tervezhető beavatkozások, állatorvosi-, illetve gyógyszerköltségek.

Ivartalanítási kampány

Több gyógyszergyártó cég támogatásával kedvezményes áron elérhető kutya, macska és kisállat ivartalanítás egész évben.