Téli intelmek és tanácsok kisállataink védelmében 3.

Egyre többet lehet a közösségi médiában látni és hallani, amint kutyások és nem kutyások azon vitatkoznak, hogy szükséges-e az utak sózása ilyenkor télen. Mindenki egyetért abban, hogy szükség van valamilyen síkosságmentesítésre az utakon, legfőképp a járdákon, hiszen a téli balesetek elég gyakoriak a gyalogosok körében is.

Be vagyunk sózva!

Mit kell tudni a sózásról, és milyen alternatívái vannak? Azonban figyelembe kell venni néhány fontos dolgot.

1960 előtt nem használtak konyhasót az emberek a hó, illetve a jég oldására és az útsíkosság megszüntetésére. Helyette szénport, faforgácsot, homokot, szalmát szórtak az utakra. Az utak sózása az 1960-es évektől lett „divatos” és épült be a köztudatba.

2010-ben a kormány szigorította a járdák konyhasóval való szórását – a kormányrendelet nem mondja ki a sóhasználat teljes tilalmát, hiszen előfordulhat, hogy ónos eső után a járdákra fagyott jeget olvasztani kell, erre pedig a só alkalmas. A szigorításban arra hivatkoznak, hogy a sónak komoly környezetkárosító hatása van, de az úttesteket továbbra is engedélyezett sóval csúszásmentesíteni.

(Forrás: www.origo.hu/itthon/20100107-sozas-tilos-lesz-a-koztereken-szeptemberto…)

A só nem csak a szétszórás helyszínén rombol: abba nem gondolunk bele, hogy a lefolyó víz a felszíni vizekbe is magával viszi a sós lét, és szennyezi a talajt. A talajból pedig az élővízbe bejutó hirtelen szennyezés az abban található élőlények számára akár végzetes is lehet. Tavasszal a tavi halak hirtelen megnövekedett pusztulási arányának is a megnövekedett sókoncentráció az oka.

A só önmagában is hihetetlen rombolásra képes. Akinek van autója, tudja, hogy az autók gumiját is károsítja; a járművekre fröccsenő és az alváz üregeibe bejutó sóoldat pedig az autók acélszerkezetét is korrodálja, az alvázzal együtt, akár a tél elmúltával is.

Hovatovább a só idővel „megeszi” az aszfaltot és a betont is. Egy rendesen kivitelezett vasbeton szerkezet akár örökéletű is lehet, azonban a sózás miatt például a hidakat és a felüljárókat kb. tízévente fel kell újítani, a kátyúsodó úttestekről nem is beszélve.

Amikor kiszállunk az autónkból, elmegyünk a boltba, a gyerekért az iskolába, vagy sétálni megyünk a kutyánkkal, a cipőnket és a ruházatunkat is károsítja a felfröccsenő sólé.

Említsük meg azt is, hogy a sózott felület -7°C fok alatt újra megfagy, és ugyanúgy csúszni fog. Sőt, ha erre ráesik a hó, nem fog elolvadni, ellenben a hó alatt ott lesz az alattomos jégpáncél, ami balesetveszélyes.

A sózás következményeként a kutyáknál egyre gyakoribbak, lassan mindennaposak a lábsérülések. A só és a durvább kémiai szóróanyagok szilánkos kis részei belefúródhatnak a kutya talppárnáiba számtalan apró sérülést okozva ezzel, ami begyulladhat, de az időben felfedezett sérülés is égető érzésként jelentkezik az állatnál.

Összefoglalva: Ne sózzunk! Legfeljebb otthon a levest és a krumplit.

Mit tehetünk kutyánk érdekében?

*Megelőzésként érdemes a kutya lábát még indulás előtt bekenni erre a célra készült mancsápolóval.

*A séta során kerüljük a durván szennyezett részeket, ha tehetjük, menjünk a füvön.

*Legyen nálunk mikroszálas vagy pamut anyag, amellyel könnyen és gyorsan ki tudjuk a mancsából és az ujjközeiből takarítani séta közben is a felgyülemlett, irritációt okozó anyagot.

*Amikor hazaérünk, mossuk meg alaposan a kutya lábát langyos vízben, és töröljük szárazra.
*Használjunk környezetbarát (mancsbarát) szóróanyagot.

A sózás alternatívái:

 • hólapát és seprű (régi nagy klasszikusok, emellett remek testedzés is a használatuk)
 • fahamu
 • salak
 • fűrészpor
 • homok
 • A Kalcium-klorid (CaCl2)

A Kalcium -klorid legfontosabb előnyei:

 • -25 °C-on sem fagy meg az oldata
 • a jéggel, illetve hóval érintkezéskor hőt termel, és azonnal olvasztani kezd
 • 2–25 gramm/m2 a felhasználási szükséglet
 • több napon át tartó hatás
 • alkalmazása során nem marad szilárd anyagmaradék
 • környezetkímélő anyag: nem fertőzi az altalajt, a növényzet hasznosítja.
 • Murexin Eis Ex (környezetbarát jégoldó előnyei:)
  • Nem okoz semmilyen károsodást a kutyák, macskák mancsán, bőrén és nyálkahártyáján!
  • Kültéri járdák, úttestek, parkolók, udvarok hó- és jégmentesítésére -11°C jéghőmérsékletig.
  • A beszórt felület közelében lévő növényzetre nem ártalmas.
 • Zeolit (macskaalom)

Mit csinálunk még?

Szolgáltatásaink

A modern szemléletű állatgyógyászat egyre több új eszközt vet be a gyógyítás és a rehabilitáció területén, amelyek magas szinten képesek jobbá tenni kedvenceink életét. A Murmuczok Állatgyógyászati Centrum szolgáltatásait ehhez igazodva állítottuk össze.

Kisállat ortopédiai szakrendelés

Dr. Papp Zalán kisállatgyógyász szakállatorvos, ortopédus rendelése, ahol a szakvizsgálattól a műtétig kíséri végig négylábú pácienseit.

Kardiológiai szakrendelés

Kutyák és macskák veleszületett és szerzett szívbetegségeinek teljes körű kivizsgálása és gyógyszeres terápiája, valamint hasi ultrahang vizsgálat.

Bőrgyógyászati szakrendelés

Dr. Sike Nikolett, klinikus állatorvos rendelése, ahol a bőrbetegségek alapos diagnosztizálása után a kezelési módok kiválasztása is megtörténik.

Szobatiszta pamacsok

Exkluzív szocializációs tanfolyam a legkisebb kölyökkutyáknak, még a kutyasuli előtt, Gyulainé Szak Enikő kutyaviselkedés-terapeuta szakmai vezetésével.

Polarisol lámpa – fényterápia

A polarizált fény bőrbetegségek, ízületi megbetegedések, akár a légúti megbetegedések kezelésében is kiegészítő vagy önálló terápiás módszer lehet.

Bemer

Különböző kóros állapotok kezelése a BEMER 3000 Vet készülék által kibocsátott mágneses hullámok segítségével, bérletes rendszerben is.

Gazdibarát ajánlatok

A felelős és kulturált állattartás támogatására a lehető legkedvezőbb árakon a tervezhető beavatkozások, állatorvosi-, illetve gyógyszerköltségek.

Ivartalanítási kampány

A CEVA gyógyszergyártó cég támogatásával kedvezményes áron elérhető kutya, macska és kisállat ivartalanítás a megjelölt időszakokban.